Foto av UFC stjärnan Alexander ”Mauler” Gustafsson

För en tid sedan fotograferade jag UFC stjärnan Alexander ”Mauler” Gustafsson på Allstar gym i Stockholm. Planen var att fotografera en actionbild med Alexander där han var klädd och utrustad för match. Kunden var Telliq som tillverkar körjournaler. Deras körjournaler är för företagare för att underlätta redovisning av resor mot skatteverket. Konceptet skulle var att ”Alexander Gustafsson duckar för skattesmällarna” med Telliqs elektroniska körjournal.

Jag som arbetar som fotograf i Stockholm och framförallt med reklamfoto är van att ta ganska lång tid på mig. Det kan ju låta som en nackdel men min analytiska förmåga är en av mina starkaste sidor. Jag planerar mina uppdrag väldigt noggrant, jag testar ljussättning innan uppdrag och försöker att inte lämna nått till slumpen. En annan styrka jag har är att jag är väldigt anpassningsbar, så även om jag planera nått noggrant så kan jag växla om i mitt ”mind-set” om det dyker upp problem under projektets gång.

När vi väl var på plats och skulle fotograferingen så dök just ett problem upp. Vi reda på av hans manager att han skulle både filmas, fotograferas och hade ett par interjuver under samma dag vi var på plats. Därför fick vi bara  10 minuter på oss att fotografera Alexander.

alexander_mauler_gustafsson_itsvarro_portrattbild_reklambild_fotograf_stockholm

Porträttbild på Alexander ”Mauler” Gustafsson, bilden fotograferades till en reklamkampanj

alexander_mauler_gustafsson_itsvarro_portrattbilder_reklambilder_3

Jag fick i uppdrag att fotografera Alexander åt kunden Telliq. Själva fotograferingen tog ca 10 minuter, kort om tid för ett reklamuppdrag.

Jag fick snabbt tänka om

Vi skulle fotografera 10st bilder och hade planerat att uppdraget skulle ta närmare en timme, vilket var tid vi inte fick. Så vi bestämde att vi skulle banta ner ambitionsnivån och ta några säkra porträtt på honom i olika vinklar, men även några bilder när Alexander håller i Telliqs produkt. Det var inte den ursprungliga planen, men det var bara att göra det bästa av situationen. Dessvärre så hade kunden inte möjlighet att ta med sig produkten till fotograferingen och därmed fick jag fotografera produkten separat i studio och placera in den i bilden i efterhand.

bakom_kulisserna_alexander_gustafsson

Bakom kulisserna när reklamfotografen Andreas Varro fotograferar Alexander ”Mauler” Gustafsson till en reklamkampanj.

 

Enkel ljussättning, men ändå dramatisk

Så jag började montera upp min portabla ljusutrustning nere i Allstar gymmet. Jag hade redan i förväg planerat vilken ljussättning så därför tog det inte mer än 30 minuter att förbereda studion inför fotograferingen. Jag valde ett ljus som var relativt enkelt men ändå dramatiskt och snyggt. En stor ljuskälla framifrån som lyser upp Alexanders ansikte och framsidan av kroppen och ett ljus snett bakifrån som ger ett snyggt och dramatiskt kantljus. Ljusringen/toningen bakom Alexander har jag lagt in i efterhand i den digitala bildbehandlingen (photoshop).

alexander_mauler_gustafsson_itsvarro_portrattbilder_reklambilder

Studiobild på Alexander Gustafsson med ett dramatiskt ljus.

 

20150418_telliq_alexander_gustafsson_utan_text

En animation hur den digitala bildbehandlingsprocessen går till.

Så användes bilderna

Här är några exempel på hur bilderna användes i Telliq:s marknadsföring. Bilderna användes också som adwords annonser.

Landningsida på Telliqs hemsida

alexander_telliq

En av bilderna på Alexander ”Mauler” Gustafsson som Telliq använder på sin hemsida.

 

Facebook annonsering

alexander_facebookannonser

Facebookannonsering som där Telliq använder sig av porträttbilderna på Alexander ”Mauler” Gustafsson