Världens mest retuscherade dörr!

Ibland undrar man vart världen är påväg när man inte ens kan fotografera en dörr utan massa retuschering. Men så är det, retuschering och avancerat bildmontage möjliggör att förverkliga idéer precis som man tänkt sig dom. Kommunikationsbyrån Strateg hade en vision om att göra en kampanjbild till företaget CAB, som för övrigt ägs av försäkringsbolagen If, Folksam, Länsförsäkringar och Trygg Hansa.

Det fanns vissa specifika krav på bilden, det skulle vara en ståldörr som ser ut som en ”klassisk” verkstadsdörr, men med glasfönster där man ser in i en bilverkstad. Det låter ju inte så svårt va? Men att hitta en snygg och ren bilverkstad med just en sådan dörr visade sig vara omöjligt.

cab_cvda_andreas_varro_reklambild_reklamfotograf

En reklambild gjord med fotografering och digital bildbehandling (retuschering)

Jag åkte ut för leta dörrar

Så jag satt mig i bilen och åkte runt i stan och rekade olika potentiella dörrar, jag hittade ett 5-6st olika dörrar på olika företag. Jag fotograferade dessa med min mobilkamera och skickade dem till Strateg för att visa dom vad det fanns för dörrar att välja bland. När vi väl hade kommit överens om en dörr och Strateg fick säga sitt så knackade jag på hos företaget som ägde dörren och sa ”hoho, är det någon hemma?”. Någon svarade: Japp, vi är hemma. Vad vill du?. Jag sa att jag ville fota deras dörr på utsidan. Dom kolla på mig som jag var lite efter. Men jag förklarade snabbt att jag inte var från Gökboet utan att jag var fotograf och hade i uppdrag att fota en industridörr.

Det visade sig dock att dörren var en branddörr så den gick inte att öppna hur som helst. Faktum är att den fick inte öppnas alls. Men det var ju inget lite photoshop-magi kunde lösa. Så vi bokade en tid för fotografering tillsammans med Samuel på Strateg.

dorr_cab

Fotografering av dörr och verkstad

Väl på plats så dök några olika utmaningar upp. Vi var tvugna att fotografera följande saker för att slutbilden skulle vara en öppnad-dörr-med-glas-i-med-en-snygg-verkstad-bakom-dörren-och-en-hand-som-öppnar-dörren bild (säg det snabbt tre gånger om du kan). Eftersom att dörren inte gick att öppna var jag tvungen att fotografera olika dörrar i olika vinklar, sen få med utsidan, alltså själva skalet på den dörr vi valt ut. Förvirrad? – Jag med!

1. En hand som öppnar en dörr från en vinkel

cab3_retuschering

Den första bilden i ett avancerat bildmontage. I denna bild använde vi handen.

2. En dörrkarm från en annan vinkel (eftersom att dörren vi fotograferar är stängd och låst)

cab5_retuschering

Andra bilden i det avancerade bildmontaget. I denna bild använde jag själva dörrkarmen, alltså allt till vänster i bild.

3. En låsmekanism till dörren. Eftersom dörren fortfarande är stängd var jag tvungen att fotografera en annan dörr.

cab4_retuschering

Tredje bilden i det avancerade bildmontaget. I denna bild använde jag mig av själva låsmekanismen och ”ramen” på dörren.

4. En snygg bilverkstad

cab6_retuschering

Fjärde bilden i det avancerade montaget. Denna bild använde jag som bakgrund i själva bilden, alltså det som är bakom dörren.

5. En dekal för dörren som i själva verket är en bild, inte ett foto.

dekal

Digital bildbehandling (retuschering) och bildmontage

När alla objekt är fotograferade så var det dags att lägga ihop alla objekt. Eftersom att alla objekt är fotograferade i olika ljus såsom dagsljus, ljus från lysrör och annat så justerade jag färger och ljus så att alla bilderna matchar och sen har jag frilagt (frilägga=ta bort delar av bilden i bildredigeringsprogram) och sedan har jag lagt ihop allt och lagt på en snygg ljuseffekt som ingår i CABs bildstil. Här nedan ser du processen och slutresultatet

 

gigg_cab

Den slutliga bilden och hur allt monterades ihop i digital bildbehandling.