Exprimentera med ljus

Varje etablerad och duktig fotograf har tagit sig dit dom tack vare nyfikenhet och genom att testa nya saker, fotografera nya vinklar, testa ny utrustning m.m. Detta är vitalt för att bilderna du köper ska bli bra. En del av yrket innefattar att testa och investera i ny utrustning för att se om utrustningen kan ta fotograferingen till nya nivåer.

Det Jag tycker är viktigast att leta efter när man är ute och rekar fotografer är att bilderna är fantastiska, många fotografer bygger varumärke och image genom att köpa det dyraste och är teknikfokuserade. Jag tycker att den kreativa sidan och att komma på bra idéer och koncept är långt mycket viktigare än teknik. Om du vill fördjupa dig lite så kan du läsa mer om det i min andra blogg Därför är bildkommunikation viktigare än teknikfokus. Men det utelämnar inte att vi måste arbeta med rätt utrustning för jobbet.

 

crossfit_brothers_broncolor_test

Test av ljusutrustning

I detta fallet så testade jag lite ny ljusutrustning även kallat blixtar i fackspråk (fotolampor) från tillverkaren Broncolor, mer specifikt ett Move 1200 batteripack med blixthuvuden (fotolampor) som jag använder för att ljussätta objekt och personer. I detta fall är det en mobil lösning, jag behöver alltså inte ansluta blixtarna till ett eluttag utan den är ansluten till ett batteri vilket möjliggör att fotografera i princip vart som helst.

Bilderna i blogginlägget Häftiga porträttbilder till hälsobloggen Egotox är fotograferade med detta batteripack. Just denna lösning är topp presterande, den kan ta extremt snabba bildserier men den kan också frysa objekt som vatten eller t.ex. talk som yr kring modellen i bilden ovan. Den är otroligt konsistent vilket innebär att alla bilder får lika mycket ljus och rätt färg på ljuset. Ett sånt här packet kostar i runda slängar 70.000kr exkl. moms i inköp med diverse tillbehör, jag skriver inte det för att skryta utan för att ge en uppfattning om hur kostsamt det kan vara att investera i vår bransch. Jag valde att investera i packet då jag tyckte att det gav mig friare händer i mitt kreativa skapande.

Stort tack till Goecker och Hans Högberg för lån och test av utrustningen, fantastisk service!

 

Dyr utrustning betyder inte bättre bilder

Som bildköpare tycker jag att du ska se dig för, en fotograf med mycket dyr utrustning tar mer betalt för att finansiera sin utrustning. Samtidigt vill du inte anlita någon som har undermålig utrustning. Det finns en gräns hur mycket bättre bilder blir med mer och dyrare utrustning, det är jättesvårt som köpare att veta detta. Men som jag nämnde tidigare, använd ditt sunda förnuft, kolla på fotografens bilder och avgör om det är värt pengarna.

Lycka till