10 snabba spartips. Fotografera själv istället!

Marknadsföring är ofta dyrt och det finns många ställen där du kan spara in pengar. Att ta fram professionella bilder är ett av de dyrare momenten och denna artikel är för dig som vill spendera så lite pengar som möjligt på just bilder. Därför har jag sammanställt den ultimata guiden om hur du undviker fallgroparna och sparar pengar. Mycket i denna guide handlar om att utföra jobbet själv, det kan ju inte vara så svårt eller hur? Rekommenderad bakrundsmusik till läsning: Ganjaman – Alfons

1. Varför du INTE ska anlita en proffsfotograf

Vi börjar med den viktigaste punkten. Proffsfotografer är egentligen amatörer som tar betalt för att ha roligt, på din bekostnad! Det finns egentligen inget värde i  ”proffsbilder” då du egentligen betalar för att fotografen ska kunna skryta om sitt glassiga jobb och ha schyssta raggningsrepliker på krogen. Det enda du betalar för är fotografens brylkräm och sliskiga kläder. Vanliga argument från fotografer för att få bra bilder är att det inte är kameran som är viktig, utan den som håller i kameran. Skitsnack! Säg stopp nu och spara in dessa pengar istället.

Exempel på sliskig fotograf.

[fullscreen]

skrämma_bort_kunder_4[/fullscreen]

2. Genomför jobbet själv och gör det med din mobiltelefon

Idag ger mobilkameror så hög bildkvalité med mycket megapixel så det är helt onödigt att använda proffskameror. Proffskameror är bara ännu ett dåligt argument av fotografer att tjäna pengar på dig, ännu mer bortkastade pengar. Om fem år är systemkameran ändå utdöd så det är lika bra att skynda på processen. Det går ju så snabbt med mobilen och så finns det sådana snygga Instagramfilter så bilderna blir riktigt gräddiga.

Spreta gärna med lill och ringfingret när du håller i kameran, det ser proffsigare ut då.

[fullscreen]skrämma_bort_kunder_3[/fullscreen]

 

3. Tips när du tar personalbilderna själv

För att få det absolut bästa resultatet när du fotograferar din personal, fotografera dem gärna på olika platser med så varierande bakgrunder som möjligt. Ett hett tips är att fotografera dem sittandes vid ett skrivbord så hopsjunkna som möjligt, ju mer skeptiska din personal ser ut på bilderna ju bättre. Placera gärna ut rekvisita som papper, kvitton och pennor. Ha så många störande objekt som möjligt i bilden för att ta fokus från personen (som man egentligen inte vill se). Kryddan på verket är gamla kaffefläckar på skrivbordet.

Det är inte killen i bilden som skrivit blogginlägget.

[fullscreen]skrämma_bort_kunder_5[/fullscreen]

4. Tänk på vitbalansen

För att optimera att dina kunder inte vill se dina personalbilder, fota dem i så olika ljus som möjligt. Variera mellan ljus från glödlampor, lysrör, bygglampor och naturligt ljus. Om du vet vad vitbalans är, vilket du förmodligen inte vet, så ska den variera så mycket som möjligt. Det är konstnärligt med färgskillnader.

Få dem att känna sig avslappnade på bilderna, ungefär såhär.

[fullscreen]skrämma_bort_kunder_1[/fullscreen]

5. Anlita aldrig en make-up artist till fotografering, totalt slöseri med pengar!

Skulle någon nämna att du behöver sminkös till fotograferingen så glöm det, ett totalt slöseri med dina pengar! Det är ingen som bryr sig om du har flottig panna eller ser ut som Rudolf i ansiktet. Det kan ju faktiskt vara snyggt emellanåt.

 Hett modetips är ”s” kurvan i luggen, funkar alltid!

[fullscreen]skrämma_bort_kunder_2[/fullscreen]

6. Professionell ljussättning är för amatörer som inte kan något

Jag pratade lite tidigare om vitbalans, vilket du inte fattar ett jota av. När det kommer till ljus så se till att inte använda några softboxar och blixtar och sådant skräp! Ska du använda något extraljus så använd ALLTID bygglampor. Det som sitter på farsans Volvo funkar också.

Euro shoppers glödlampor funkar bäst för extra gul ton i huden.

[fullscreen]skrämma_bort_kunder_7[/fullscreen]

7. Bildbehandling är bara onödigt, det är för amatörfotografer som vill rädda sina bilder

Bildbehandling eller s.k. retuschering är för amatörfotografer (se amatörfotografer som behöver bra raggningsrepliker) som vill rädda sina misstag. Eftersom de egentligen inte kan något om fotografering så behöver de ett datorprogram för att rätta sina misstag. Svälj aldrig stoltheten, redigera inte dina bilder!

Ingen kommentar på bilden.

[fullscreen]skrämma_bort_kunder_9[/fullscreen]

 

8. DIY

DIY är det absolut bästa som finns, det betyder Do It Yourself och det är i princip klassat som en sekt i fotovärlden. Det går ut på att spara så mycket pengar som möjligt genom att göra fotograferingstativ av gamla toaborstar eller softboxar av gamla plastpåsar. Det handlar i stort om att göra allt själv och det ska gärna se fantastiskt fult ut, istället för att köpa ny dyr utrustning. En professionell fotoutrustning är bortkastade pengar ändå då den håller väldigt länge och det är ju lika roligt när man inte får byta ut sin utrustning en gång om året.

Synkronisera blixten från bananen med en s.k. synkkabel. Finns i de flesta fotoaffärer. 

[fullscreen]skrämma_bort_kunder_6[/fullscreen]

9. Om resultatet blir dåligt och suddigt, skyll på att det är konstnärligt

Skulle du trots allt inte lyckas få ett proffsigt resultat själv och bilderna blir suddiga så oroa dig inte skyll på att det är konstnärligt och snyggt med suddiga foton. Har du tur blir du publicerad i en fotografisk tidskrift för dina fantastiska suddiga bedrifter.

Desto längre slutartiden är, desto bättre. Mer behöver du inte veta.

[fullscreen]

skrämma_bort_kunder_8
[/fullscreen]

10. Var inte dumsnål

Fotografering är precis som att vara snickare eller målare; ett hantverk. Det krävs tiotusentals timmar för att bli riktigt bra och rutinerad på det. I många fall kostar det en förmögenhet att starta och få igång en fotograferingsverksamhet med fotostudio, utrustning, utbildning, fortbildning och framförallt att nå ut till er kunder. Ja, bara detta blogginlägg tog 2 dagar för mig (hoppas budskapet når fram). Vi kan hjälpa dig att stärka ditt varumärke med exceptionella bilder. När jag säger stärka ditt varumärke menar jag att dina kunder kommer förknippa ditt varumärke med det du vill att det ska bli förknippat med. Bilder är minst av allt en utfyllnad mellan text, det är ett sätt att få människor att skratta, gråta, tänka och sedan sprida dig vidare till sina vänner.

Om du skrattade minst en gång (även inombords räknas), dela då detta på facebook. Om du inte tyckte det var ett dugg roligt eller rent av löjligt, skriv det då på klagomuren.

[button link=”http://www.facebook.com/itsvarrophoto” window=”yes”]Följ It’s Varro på Facebook[/button] [button link=”http://www.instagram.com/itsvarro” bg_color=”#986a4f” window=”yes”]Följ It’s Varro på Instagram[/button] [button link=”http://www.itsvarro.com/boka-its-varro/” bg_color=”green” window=”yes”]Boka It’s Varro[/button]